Szeretet: Italok Története.. (fórum)

Szeretettel köszöntelek a Elfelejtett dallamok-derűs-komoly pillanatok oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 345 fő
  • Képek - 11138 db
  • Videók - 5616 db
  • Blogbejegyzések - 2991 db
  • Fórumtémák - 168 db
  • Linkek - 109 db

Üdvözlettel,

Elfelejtett dallamok - derűs - komoly pillanatok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Elfelejtett dallamok-derűs-komoly pillanatok oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 345 fő
  • Képek - 11138 db
  • Videók - 5616 db
  • Blogbejegyzések - 2991 db
  • Fórumtémák - 168 db
  • Linkek - 109 db

Üdvözlettel,

Elfelejtett dallamok - derűs - komoly pillanatok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Elfelejtett dallamok-derűs-komoly pillanatok oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 345 fő
  • Képek - 11138 db
  • Videók - 5616 db
  • Blogbejegyzések - 2991 db
  • Fórumtémák - 168 db
  • Linkek - 109 db

Üdvözlettel,

Elfelejtett dallamok - derűs - komoly pillanatok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Elfelejtett dallamok-derűs-komoly pillanatok oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 345 fő
  • Képek - 11138 db
  • Videók - 5616 db
  • Blogbejegyzések - 2991 db
  • Fórumtémák - 168 db
  • Linkek - 109 db

Üdvözlettel,

Elfelejtett dallamok - derűs - komoly pillanatok vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Italok Története..

Ezt a témát Vágási János indította 11 éve

A Tequila

A Tequila ősét már a Kr.e. III. évszázadban ismerték és fogyasztoták az aztékok. De igazi párlat csak akkor lett belőle, mikor a Cortesi hadjáratokat követően az európaiak rájöttek, hogy az indiánok körében előszeretettel fogyasztott mézédes "pulque" tökéletesen alkalmas a lepárlásra. Készítését azóta is szigorúan ellenőrzik, így csakis Mexibó egyes területein gyártható, Tequila néven. A kék agavet megfőzik, majd erjesztik, végül kétszer lepárolják.az így készült nyers, színtelen párlat némi vízzel való higítás után, blanco/silver Tequila néven kerül forgalomba. További érlelés és ízesítés után a már aranyszínű párlat reposado Tequila néven kerül a bárok polcaira.A Gold annyiban tér el a Silvertől hogy karamellát tartalmaz. A közhiedelmekkel ellentétben a Tequila nem "kaktuszpálinka". Egyrészt pálinka néven csakis hazánkban lehet forgalomba hozni bármit, lévén a szó hungaricumként van feljegyezve, külföldön, maximum gyömölcspárlat nevet használhatnak. A másik, hogy ugyan a kék agave hasonlít a kaktuszhoz - tüskések a levelei - de mégsem közéjük tartozik, lévén liliomféle. A növény hosszas fejlődés után, csak nyolc, tíz, esetenként tizenkét éves korában válik alkalmassá a szeszipari feldolgozásra, így a Tequila alapanyagellátása időnként akadozik, és ez némiképp magyarázatot ad a Tequila magas árára. Több minőségi tequila létezik, de hazánkban a Sierra különböző fajtái az elterjedtek, a legtöbb koktél ebből készül (habár a mexikói kormány nem ismeri el a Sierrát). Több Standardkoktélban használják a szórakozóhelyeken. A Long Island Ice Tea-ben, a Topico-ban, az Acapulco-ban, a Margarita-ban, és a közkedvelt Tequila Sunrise-ban. A hagyományos fogyasztása az, hogy a tequilát kiöntjük kis felespohárba, a kezünkre (célszerű a hüvlykujj felett) sót (Silver esetén) vagy fahéjjat (Gold esetén) szórunk, a és ugyanebbe a kezünkbe Citromot ill. narancsszeletet fogunk (előbbi a Silver, utóbbi a Gold). A másik kezünkbe kényelmesen megfogjuk a felespoharat és mehet. A sorrend: Só/fahéj Tequila Citrom/narancs.

Hozzászólások eddig: 7

Új hozzászólás

A hozzászólás hossza legfeljebb háromezer karakter lehet

Ez egy válasz üzenetére. mégsem

Hozzászólások

Nagy Mónika üzente 11 éve

A Rum

A bárosok számára talán ez az alapital a legkedvesebb párlatféleség, mivel a legkülönfélébb ízvilágú italokat öleli fel. Találhatunk a rum családban a vodka könnyedségére emlékeztető fehérrumokat, fűszeres de édes, erőteljes karakterű, likőrre emlékeztető barna rumokat, vagy konyak eleganciával felruházott, érlelt fajtákat az italokban közös, hogy mind a cukornád feldolgozása közben keletkező melaszból erjesztettek. Attól függően hogy a karib térség mely szigetéről származik, hordoz bizonyos jelleget. A Kubai, Bahamai, Puerto Ricoi rumok könnyedek, míg a Jamaikai, Guyanai rumok nehéz, testes párlatok. Ez a sokféleség teszi lehetővé hogy a különböző koktélokhoz, a megfelelő ízvilágú rumot válasszuk ki, és hogy a rum alapú koktélok olyan eltérőek egymástól. A Rumot magát Kolombusz Kristófnak köszönhetjük aki a gyarmatokra vitte a második útja során beszerzett cukornádat. Így a rum első hódítása a tengerészek között indult el, bár a hagyományos tengerész rum ("navy rum") sötét színű, markáns karakterű, testes rum volt, amit a tengerészek körülbelül két és fél decis porciókban kaptak meg, bár később ezt az adagot jelentősen csökkentették. Az első koktélnak nevezhető keverék a rummal, szintén tőlük származik, mivel a skorbut elleni védelem jegyében friss zöldcitromot facsartak a rumadagba és "Grog"-nak keresztelték el. A rum érlelésének érdekessége hogy a "szellemek" is fogyasztják az italt párolás közben. Jamaikában ugyanis a rum érlelése alatti párolgást "Duppy share"-nak vagyis szellemek jussának nevezik. Ez a párolgás évesen elérte a 8-10% ot is ezért a termelést a hűvösebb, kevesebb párolgást előidéző helyekre telepítették át. A legtöbb rumfajtát, és ízvilágot felsorakoztató márka a Don Facundo Bacardi álltal alapított bacardi nevű cég hozza paicra. Az emblémán szereplő denevér a kubai őslakosok által tisztelt állat Mr Bacardi feleségének köszönhető, aki észrevette hogy a lepárlóüzem szarufái alatt egész denevérkolóniák éldegélnek. A Rumok sokféleségét bizonyítja hogy sok ismert és kedvelt koktéloknak szolgál alapul. Ilyenek az Acapulco, a Bacardi koktél, a Cuba Libre, a Daiquiri, a Long Island Ice Tea, a Mai Tai különböző fajtái, a Mojito, a Pina Colada és a Zombie. Csak hogy az ismertebbeket említsem.

Válasz

Nagy Mónika üzente 11 éve

A Vodka

Legkiemelkedőbb képviselője a Smirnoff nevű vodka aminek neve rögtön utal is a kialakulására. Vizecska, pontosabban az élet vize, ami jelen esetben az Oroszországi vagy a Lengyel területekről ered.Történelmi multját tekintve talán a legrégebbi égetett szeszesitalok közé sorolható, amit hajdanán frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással készítettek, így érték el hogy az alapanyagot jelentő cefre alkoholtartalma koncentrálódjon. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett, korszerű lepárlással készülnek. Minősége azonban nem elsősorban az alapanyagot jelentő gabona, hanem a többszörös szűrésben keresendő. A Vodkát hajdanán burgonyából állítoták elő, már azonban ezt azért cserélték gabonára, mert olcsóbb, és fajlagosan több alkohol állítható elő belőle. A vodka valójában a legtisztább formájáig finomítot alkohol, amit a lepárlás után faszénnel jelleg, aroma, íz, szag és szín nélkülivé tesznek. Ebből a szempontból a vodka teljesen "ízetlen" amit érzünk, az a kicsit higított színalkohol íze. A vodkák királya, a Smirnoff, nem véletlenül érdemelte ki nevét. A Smirnoff No. 21 minden cseppje 8 órán át szűrődik, észak-európai keményfából készült faszénen keresztül egy tízlépcsős folyamat során. A piacon legelterjedtebb vodkafajták a Royal vodka, Kalinka, Finlandia, Bols, Absolute. Ezek közül talán az Absolute emelkedik ki minőségben a többi közül, míg a legolcsóbbat a Royal vodka képviseli. A házibulik "mixerpultjain" inkább az utóbbival, míg a bárokban az előbbivel találkozhatunk. A vodka sok közkedvelt koktél alapjául szolgál. Ezek között legelső helyen a Screwdriver másnéven a vodkanarancs foglal helyet, de a vodka alapú a Long Island Ice Tea, a Cosmopolitan, a Kamikaze, a Black Russian, a Bloody Mary és a közkedvelt Sex On The Beach is

Válasz

Nagy Mónika üzente 11 éve

Olyan mint a többi szesz,ha sokat iszol belőle akkor ha"..az idegekre .)).

Válasz

Hatrafovits Melissza üzente 11 éve

Ittatok már mézes pálinkát? Nagyon finom ,csak be csapos.)).

Válasz

Hatrafovits Melissza üzente 11 éve

AZ ALKOHOL RÖVID TÖRTÉNETE

Erjesztett italok a korai egyiptomi civilizációban. Fotó: GoddessGift
Erjesztett italok a korai egyiptomi civilizációban. Fotó: GoddessGift


Erjesztett gabonát, gyümölcslevet és mézet már évezredek óta használnak alkohol (etil-alkohol vagy etanol) előállítására.

Az erjesztett italok már az ókori egyiptomi civilizációban jelen voltak, és előkerültek bizonyítékok arra is, hogy az ókori Kínában már kb. i. e. 7000-ben létezett egyfajta alkoholtartalmú ital. Indiában i. e. 3000 és 2000 között fogyasztották a „szúra” nevű, rizsből lepárolt szeszes italt.

A babiloniaknál már i. e. 2700-ban volt istennője a bornak. Görögországban az egyik első alkoholtartalmú ital, amely népszerűvé vált, a mézből és vízből erjesztett méhsör volt. A görög irodalom tele van a túlzott ivás elleni figyelmeztetésekkel.

Számos amerikai indián civilizáció fejlesztett ki alkoholos italokat a Kolumbusz előtti időkben. Dél-Amerikában, az Andok térségében kukoricából, szőlőből vagy almából állítottak elő különböző erjesztett italokat, amelyek neve " csicsa " volt.

Válasz

Avar istván üzente 11 éve

a kedvencem.

A Vodka

Legkiemelkedőbb képviselője a Smirnoff nevű vodka aminek neve rögtön utal is a kialakulására. Vizecska, pontosabban az élet vize, ami jelen esetben az Oroszországi vagy a Lengyel területekről ered.Történelmi multját tekintve talán a legrégebbi égetett szeszesitalok közé sorolható, amit hajdanán frappáns módon nem lepárlással, hanem fagyasztással készítettek, így érték el hogy az alapanyagot jelentő cefre alkoholtartalma koncentrálódjon. Természetesen napjaink vodkái igen komoly technikai feltételek mellett, korszerű lepárlással készülnek. Minősége azonban nem elsősorban az alapanyagot jelentő gabona, hanem a többszörös szűrésben keresendő. A Vodkát hajdanán burgonyából állítoták elő, már azonban ezt azért cserélték gabonára, mert olcsóbb, és fajlagosan több alkohol állítható elő belőle. A vodka valójában a legtisztább formájáig finomítot alkohol, amit a lepárlás után faszénnel jelleg, aroma, íz, szag és szín nélkülivé tesznek. Ebből a szempontból a vodka teljesen "ízetlen" amit érzünk, az a kicsit higított színalkohol íze. A vodkák királya, a Smirnoff, nem véletlenül érdemelte ki nevét. A Smirnoff No. 21 minden cseppje 8 órán át szűrődik, észak-európai keményfából készült faszénen keresztül egy tízlépcsős folyamat során. A piacon legelterjedtebb vodkafajták a Royal vodka, Kalinka, Finlandia, Bols, Absolute. Ezek közül talán az Absolute emelkedik ki minőségben a többi közül, míg a legolcsóbbat a Royal vodka képviseli. A házibulik "mixerpultjain" inkább az utóbbival, míg a bárokban az előbbivel találkozhatunk. A vodka sok közkedvelt koktél alapjául szolgál. Ezek között legelső helyen a Screwdriver másnéven a vodkanarancs foglal helyet, de a vodka alapú a Long Island Ice Tea, a Cosmopolitan, a Kamikaze, a Black Russian, a Bloody Mary és a közkedvelt Sex On The Beach is.

Válasz

Avar istván üzente 11 éve

És anélkül nem lehet meg inni ? Mért kell ez mind hozzá.Elnézést de én nem ismerem.

Válasz

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu