Hangai Gábor üzente 12 éve

Marhanyelvkocsonya (Aszpikos marhanyelv)

Hozzávalók:

60 dkg füstölt marhanyelv, 1 sárgarépa, 30-35 szem zöldborsó, 20 szem bors, 2 babérlevél, 3 kávéskanál só, 2 evőkanál zselatin, 5-6 petrezselyemlevél.

Elkészítés:

A nyelvet 5 percre forró vízbe mártjuk, majd hidegbe és lehúzzuk a recés bőrét.
Feltesszük 1-1,5 liter sós vízbe főni és lassú tűzön főzzük - 3 órán át.
Vele együtt főzzük a tisztított sárgarépát és a fűszereket is.
Az utolsó fél órában beletesszük a zöldborsót. Mikor megfőtt kivesszük a nyelvet és lehűlés után félcentis szeletekre vágjuk.
A sárgarépát késsel szintén félcentis szeletekre vágjuk.
Egy, -másfél dl vízben beáztatjuk a zselatint, majd belekeverjük a leszűrt főzőlébe.
1-2 nem lapos tál, tányér aljára öntjük 3-4 centiméternyi levet.
Átfedéssel beletesszük a nyelvszeleteket, köréje téve a répaszeleteket, a zöldborsót, valamint a petrezselyemleveleket. Óvatosan ráöntjük a langyos levet, majd hideg helyen megdermesztjük.

(Egyes helyeken zöldborsót nem tesznek bele.)

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Közeleg a farsang ideje!

Fánk könnyed, szalagos

Hozzávalók: 4 főre

50 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg margarin
2 tojás sárgája
3 dl tej
kevés rum
csipet só
2-3 evőkanál porcukor
napraforgó olaj
tölteléknek baracklekvár vagy más lekvár

Elkészítés:

A lisztet összekeverjük a 2 porcukorral, közepébe mélyedést készítünk és beleütjük a tojások sárgáját.
Hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, csipet sót, kevés rumot. Lágyabb tésztát kell kapnunk.
Amikor összeállt, hozzáadjuk az 5 dkg olvasztott margarint.
Jól ki kell dolgozni Duplájára kelesztjük.
Amint megkelt a tészta, kb. 2 cm vastagságúra elnyújtjuk.
Fánkszaggatóval, vagy pohárral kiszaggatjuk, hagyjuk még pihenni kevés ideig.
Közben az olajat felforrósítjuk, és lehet kezdhetjük hamarosan a sütést.
Közepes lángon sütjük, az első felét lefedve. Ha megfordítottuk, már nem kell lefedni.
Fontos, hogy az a fele kerüljön az olajba először, amelyik pihentetésnél a teteje volt, ujjunkkal kis mélyedést csináljunk, és úgy tegyük az olajba. Majd megforgatjuk és a 2. felét kevesebb ideig sütjük, míg szalagos nem lesz.

Szalvétával borított tányérra kitesszük, mert így nem lesz annyira olajos.

Megszórjuk a tetejét porcukorral, s megvárjuk míg lehűl.
Átszedjük szalvétával borított tányérra, tálra.

Fogyaszthatjuk lekvár nélkül, vagy ízlés szerinti lekvárral.
(Érdemes több ilyen adagot elkészíteni, mert még másnap is simán fogyasztható.)

Válasz

Barabás Klára üzente 12 éve

Fantázia saláta

Hozzávalók:

4 főtt tojás
15 dkg uborka
fél db lila hagyma
1 db kicsi vöröshagyma
15-20 dkg trappista sajt
1-2 db tisztított, hámozott alma
majonéz
1 kávéskanál só
csipet fehér őröltbors

Kenyér és felvágott, - például 15 -25 dkg gépsonka vagy párizsi.

Elkészítés:

Egy megfelelő bármilyen tálban készítjük. (Nagyjából 1 literes.)

Az uborkát, a sajtot , az almát felkockázzuk 1 cm-re, s hozzátesszük a vékonyra szeletelt hagymákat, a főtt tojásokat.
Pici só, bors rá.
Ezután kb. 1 evőkanál majonéz rá.
Összekeverjük.

Ezzel a saláta rész kész. De állni hagyjuk hidegen 1 -2 órányit.

Az összeért salátát és a sonkát, felvágottat kenyérrel együtt fogyasztjuk.

Ha marad saláta - 1-2 napig hidegen eltartható hűtőben.

Válasz

Berec Piroska üzente 12 éve

Töltött cukkini (2 főre)

Hozzávalók:

4 db cukkini
20-25 dkg darált hús sertésből
1 db egész tojás
1 teáskanál só
1 cikk foghagyma
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 csapott kávéskanál őrölt fekete
5-8 dkg reszelt trappista sajt

Elkészítés:

A cukkini végeit levágjuk, majd a cukkinit megmossuk. Hosszában kettévágjuk. Ezután a magjait (2 sor) kivesszük, majd az elválasztó részt kivágjuk. apróra vagdossuk a töltelékhez.

Alul fóliázott zománcos tepsibe betesszük a 8 féldarab cukkinit.

Töltelék:

A darált húsra tesszük a tojást, a fűszereket.és a ledarált foghagymát.
Kézzel jól összekeverjük a hússal a fűszereket.

A cukkiniket kézzel megtöltjük a fenti töltelékkel.

Töltés után egyenletesen rátesszük a reszelt sajtot.

Fóliával lefedjük a tepsit. S egyharmad lángon kb. 50-perc alatt készre sütjük. A sütőben hagyjuk 5-10 percig, míg langyos nem lesz.

Felszeletelünk hozzá fehér kenyeret.

S langyosan tálaljuk. Utána javaslok fejenként 2-3 dl teát, ízlés szerint.

Válasz

Hornyák Irma üzente 12 éve

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:

8-12 db palacsinta,
20-30 dkg marhahúsból vagy csirkehúsból paprikást készítünk, amelyben legalább 2 fej vöröshagyma van,
5 dl tejföl.

Elkészítés:

A paprikásban levő húst kivesszük a levéből és kihűlés után ledaráljuk.
Összekeverjük 3-4 evőkanál tejfellel, hogy jól kenhető legyen.
Ezzel a krémmel kenjük meg a palacsintákat, és összehajtogatva jénai
tálba tesszük.
A maradék paprikás levet összekeverjük a megmaradt tejföllel, és a
palacsinták tetejére öntjük.

Előmelegített sütőben néhány perc alatt átforrósítjuk, és így tálaljuk.

(Vannak, akik a tányérra kiszedett palacsintára még tesznek 1-2 kanál hideg tejfölt.)

Válasz

Hornyák Irma üzente 12 éve

Bocs, de én csak a Túrós Gancát szoktam készíteni!

Túrós Ganca

Hozzávalók:

1 kg burgonya
5-10 dkg liszt
füstölt szalonna
25 dkg tehéntúró
4 dl tejföl
1,5 dkg só

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi.

Ha megfőtt, leöntjük a vizet, krumplinyomón áttörjük, és állandó keveréssel a lisztet beleszórjuk, még 2-3 percig lassú tűzön keverjük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük, leszűrjük.

Egy teás kanalat forró szalonnazsírba mártunk, majd a burgonyából kiveszünk vele, s lábasba tesszük a galuskákat.

Ha egy réteg megvan, tegyünk rá túrót és tejfölt, majd még egy réteg burgonyagaluskát és a túrót, tejfölt. A tetejét sült szalonna kockával megszórjuk, így tálaljuk.

Válasz

Telek Mari üzente 12 éve

Almás palacsinta

Elkészítjük a Palacsinta alapot, amelybe tisztított, almát reszelünk.

S így sütjük ki a palacsintát, csak kevesebb étolajat teszünk a tésztába.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Általam ismert " ráncponty" készítése az tejföllel van" hasonlít a halpaprikáshoz.

Hozzávalók :

1 kg.ponty
3 -4 pohár tejföl / ha nagy akkor elég 2 pohár.
3 nagyobb v.hagyma
pirospaprika
olaj,v. zsír,
bors,só,szerecsendió,delikát z.paprika, kisebb paradicsom,pici gerezd fokhagyma , féldeci víz.

Elkészítés :

az előző nap apróra vágott jól besózott hal darabokat le öblítem .
a v.hagymát apróra vágom és olajban v. zsírban meg pirítom de csak annyira ,hogy a hagyma üveges maradjon, majd a féldeci vizet rá öntőm és addig főzőm a z.paprikával , paradicsommal , fokhagymával míg szét nem főnek és el kezd sűrűsödni a lé.
Le veszem a gázról rá teszem a p.paprikát meg a tejfölt ,jól elkeverem .
Rárakom a halat és lassú tűzőn kb.10-15 percig fől. / a halnak nem kell sok idő /
Fontos !!!!!
A fedő teljesen takarja , és nem szabad kavarni !!!!!
2 - 3 percenként óvatosan meg kell rázogatni.!
Közbe bele teszem a bors ,delikát,szerecsendiót.

Vigyázat ! a szerecsendióból csak egy kés hegynyi kell ,mert ha sokat teszünk bele akkor keserű lesz.

2x-3x rottyan és már kész is a rácponty.

Nagyon finom és a sűrű maradék levét ki lehet mártogatni.
Van aki csinál hozzá tésztát én nem szoktam ,mert én kenyeres vagyok és ki szoktam mártogatni a levét.

Tipp!
Ha előző nap a halat sózzuk és halízesítővel jól bedörzsöljük még finomabb.
Vigyázzunk a sózással mert ,mert a hal eleve meg sóztuk és a halízesitő is sós !!!!

Jó étvágyat !

Válasz

Telek Mari üzente 12 éve

Szecsuáni csirke Narancshéjjal

Hozzávalók:

1 nagy narancs
2 egész csirkemell kicsontozva, bőr nélkül
1 kanál szójaszósz
4 szál újhagyma 5 centis darabokra vágva
1 teáskanál reszelt gyömbér
1 kanál kukoricakeményítő
1 teáskanál cukor
1 teáskanál chiliszósz
1 dl narancslé
1 dl olaj

Elkészítés:


Zöldséghámozóval hámozd meg a narancsot. Ügyelj rá, hogy a fehér réteget ne hámozd hozzá (mert keserű). A héját vágd 3 centis vékony csíkokra.
Egy darab sütőpapíron a grillsütőben vagy a sütőben óvatosan szárítsd meg 10-15 perc alatt.
A csirkét vágd 3-4 centis darabokra. Egy közepes tálkában keverd el a szójaszószt, a gyömbért és a chiliszószt, majd öntsd rá a hagymával elkevert húsra.
Egy másik, kisebb tálban keverd el a keményítőt, a cukrot és a narancslét.

Hevítsd fel az étolajat egy serpenyőben. Dobd bele egy percre a narancshéjat. Amikor pirulni kezd, szedd ki és süsd meg benne a hagymás húst. Amikor elveszti a rózsaszín árnyalatát, öntsd rá a narancsos keveréket. Állandó kevergetés mellett alacsony lángon addig forrald, amíg besűrűsödik.
Tálaláskor hintsd meg az olajban sült narancshéjjal.

Válasz

Urbán József üzente 12 éve

Dalmát csirke- vagy pulykacsíkok

Nagyon finom étel, és nagyon gyorsan, szinte percek alatt elkészül. Ha pulykából készítem, akkor egy éjszakára a húst beáztatom fokhagymás tejbe. Így finomabb is lesz és a hús gyorsabban megpuhul.

Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé, vagy pulykamell/pulykacombfilé,
60 dkg cukkini,
5 evőkanál olaj,
fél csokor kapor,
fél csokor metélőhagyma,
1 csapott kiskanál só,
1 dl tejföl,
2 dl főzőtejszín,
1 kiskanál liszt.

Elkészítés:
A húst kisujjnyi csíkokra vágjuk. A cukkinit megmossuk, megszárogatjuk, a végeit lecsapva, hámozás nélkül 2 centi vastagra fölszeleteljük és a húshoz hasonló hasábokra vágjuk.
A húst az olajban fehéredésig sütjük, hozzáadjuk a cukkinit, a lisztet és a főzőtejszínt.
5-8 percig kevergetve sütjük.
Rátesszük a tejfölt. Így tálaljuk.

Válasz

Urbán József üzente 12 éve

S akinek nincs aszalt szilvája, jó helyette a Szilvabefőtt kimagozva?

Válasz

Barabás Klára üzente 12 éve

Aszaltszilvás csirkecomb

Hozzávalók:
4 csirkecomb,
1 kiskanál só,
2 mokkáskanál pirospaprika,
1 mokkáskanál bors,
20 dkg kimagozott aszalt szilva,
4 szem mandula vagy dió,
2 evőkanálk olaj,
2 dl főzőtejszín.

Elkészítés:
a csirkecombokat a fűszerekkel bedörzsöljük, a bőrük alá egy-egy dióval töltött szilvát bújtatunk. Tepsibe rakjuk őket, meglocsoljuk az olajjal, a többi szilvát köré szórjuk és előmelegített sütőben alufóliával letakarva 50 percig sütjük. Utána még 10 percig fólia nélkül sütjük. Az utolsó 3 percben ráöntjük a tejszínt is.
Burgonyapürével vagy rizzsel tálaljuk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Én ami rácponty készítés ismerek és ahogy én szoktam főzni ......azt tejfölben kell megfőzni.

Válasz

Barabás Klára üzente 12 éve

Ganca recept

Hozzávalók:

1 kg krumpli,
liszt,
só,
vöröshagyma,
olaj.
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk,
felkockázzuk és fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Jó puhára
főzzük, majd a vízben szétnyomjuk. Közben lisztet és sót keverünk hozzá.
Így főzzük addig, amíg jó sűrű nem lesz. Kis ideig állni hagyjuk, majd egy tál
szélén körben egy villával szaggatunk belőle. Amikor a tál
szélén már meghűltek, belelökdössük a tálba és új adagot szaggatunk. Addig
csináljuk, amíg a massza el nem fogy. Közben zsíron hagymát pirítunk és
ráöntjük a galuskára. Így fogyasztjuk.

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Én Budapesti vagyok, de az oldalági rokonságom többsége Hevesi!

Amúgy megjegyzem, hogy a Rác Ponty receptem meg épp a Csepel-szigetről való, mert ott is vannak ismerőseim!

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Rác Ponty

Ez egy igazán magyaros halspecialitás, amit tudtommal karácsonykor vagy más alkalomra sokan elkészítenek.

Hogy színesebbé tegyem, zöld színű paprikával sütöttem meg. A halrajongóknak melegen ajánlom ezt a finomságot!

Hozzávalók:

Ponty (legjobb egészben, de jó a szelet, és a filé is)
főtt burgonya (fejenként kb. 2-3 közepes nagyságú)
paradicsom, paprika, vöröshagyma ízlés szerint, só, pirospaprika
szalonna (vagy bacon=előre szeletelt húsosabb szalonna)
tejföl
liszt
zsír
őrölt pirospaprika


A burgonyát héjastól sós vízben megfőzzük (nem baj, ha nem túl puha, hiszen sütni fogjuk a továbbiakban).

A halat előkészítjük, sózzuk, pirospaprikával átkenjük.
A főtt burgonyát zsírozott tepsibe rakjuk felszeletelve.
A halfiléről eltávolítjuk a bőrét, kiszedjük - ha tudjuk, nekem nem sikerült - a bent maradt szálkákat, majd baconbe tekerjük őket, és ráhelyezzük a szeletelt burgonyára.

A halat körberakjuk tisztított, és tetszés szerint darabolt vöröshagymával, paprikával és paradicsommal (lehet eltett lecsót is használni).

Majd sütőben a krumplival megsütjük. Jénai Tárra tesszük, tejföllel leöntjük.

Melegen tálaljuk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Te Hevesi vagy ? Mindig hevesi recepteket írsz,tán oda valósi vagy ?

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Édes sütemény. Leginkább Heves Megyében és Nagykunságban ismerik ezt a régi receptet. Lásd: Horváth Ilona Szakácskönyve.

Vízen kelt kifli:

Hozzávalók

1/2 kg liszt
2 dkg élesztő
2 dl tejföl
10 dkg vaj vagy margarin
2 tojássárgája
1 dl tej
1 kávéskanál só

20 dkg kristálycukor hintésre.

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk.

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és a hozzávalókkal meggyúrjuk, jól kidolgozzuk. (Kivéve a cukrot, a mely majd sütés előtt a tetején lesz.
Egy tiszta konyharuhát megszórunk liszttel, majd a tésztát lazán körültekerjük vele.
Egy lábosba teszünk hideg vizet, s abban kelesztjük majd a tésztát (kb. 1 órán át), mindaddig amíg a konyharuhában lévő anyag fel nem jő a víz tetejére a tágulás, kelés közben.

A gyúródeszkán kis darabka cipókat vagdosunk a tésztából, s a deszkát a kristálycukorral meghintjük.
A kis cipócskákból 5 cm hosszú kifliket formálunk, de formálás előtt, a kristálycukorban megforgatjuk.

Formálás után kis cukorral még a kifliket tetejét megszórjuk.

A tűzhely tepsijébe 3 cm-re helyezzük a kifliket, és egy langyosra előmelegített helyre a tűzhelyben 30 percet hagyjuk még sütés előtt.

Sütés közepes hővel, addig, míg a kiflik aranysárga színűre meg nem sülnek.

Minden ünnepre ajánlom.

Válasz

Huszti László üzente 12 éve

Csülök

Hozzávalók:

1 kg sertés csülök
4 db vöröshagyma
2 gerezd foghagyma
2 babérlevél
6 db egész fekete bors
1 kg krumpli
1 dl száraz fehérbor
1 dl olaj
10 dkg zsír
Ételízesítő

őrölt bors
2-3 szelet füstölt szalonna

Elkészítés:

A csülköt megmossuk, lábosba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje.
1 evőkanál. sót, a 2 babérlevelet és az 6 db feketeborsot hozzáadjuk.

2-3 órát főzzük, hogy a hús megpuhuljon.

Amíg a hús fő, a krumplit megpucoljuk és négyfelé hosszában szétvagdaljuk. Hozzá adjuk az étolajat, az ételízesítőt, az őrölt borsot, sót rátesszük a krumplira és összekeverjük.

Amikor a csülök megfőtt, kicsontozzuk, s bőrével lefelé tárra tesszük, és sóval, borssal, fűszerrel megszórjuk, a bőrét bevagdossuk, s kicsontozzuk.

A csülköt húsos oldalát megfűszerezzük és a kizsírozott tepsibe húsával lefelé tesszük és a bort ráöntjük..
A krumplit köréje tesszük, és a bevagdalt szalonna csíkokat ráhelyezzük.

1 órányit sütjük, közben néhányszor a húst a levével meglocsoljuk.

Válasz

Berec Piroska üzente 12 éve

Túrós Ganca

Hozzávalók:
• 1 kg burgonya
• 5-10 dkg liszt
• füstölt szalonna
• 25 dkg tehéntúró
• 4 dl tejföl
• 1,5 dkg só
Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi.

Ha megfőtt, leöntjük a vizet, krumplinyomón áttörjük, és állandó keveréssel a lisztet beleszórjuk, még 2-3 percig lassú tűzön keverjük.

A füstölt szalonnát felkockázzuk, kisütjük, leszűrjük.

Egy teás kanalat forró szalonnazsírba mártunk, majd a burgonyából kiveszünk vele, s tányérra tesszük a galuskákat.

Ha egy réteg megvan, tegyünk rá túrót és tejfölt, majd még egy réteg burgonyagaluskát és a túrót, tejfölt. A tetejét sült szalonna kockával megszórjuk, így tálaljuk.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Hozzávalók: / Zöldségkocsonya

25 dkg zöldhüvelyű bab
3 db sárgarépa
2 db cukkini
1 db kaliforniai vöröspaprika
1 liter teljesen zsírtalan erőleves
3 evőkanál zselatin

Elkészítése:

A zöldbabot és a sárgarépát megtisztítjuk, a répát felkarikázzuk, a babot leszálkázzuk, de egészben hagyjuk. Ezután külön-külön lobogó sós vízben előfőzzük. A cukkinit héjastól hosszú csíkokra vágjuk, a paprikát kimagozzuk, és körömnyi darabokra metéljük. A felforrósított erőlevesben feloldjuk a zselatint, egy szép formájú edény aljába merünk belőle néhány kanálnyit. A zöldségeket elrendezzük benne, és a maradék levest ráöntjük. Hűtőszekrényben hagyjuk megdermedni.

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Töltött káposzta

Hozzávalók

25 dkg savanyú káposzta levél
1,5 kg savanyú, apró káposzta
1 kg marha lábszár
1,5 kiló sertéslapocka
1 fej fokhagyma - nagyméretű
450-900 gramm tejföl a tálaláshozr
só,
bors,
őrölt paprika
2-3 db nagyobb fej vöröshagymahagyma
10 -20 dkg füstölt szalonna
1 bögrényi árpagyöngy

Ennyi elegendő 20-25 db töltelékhez.

Elkészítés:

A húsokat ledaráljuk, vagy darálva vesszük.

Vigyázzunk, hogy csontszilánk, porc ne kerüljön bele!
Ezután ízlés szerint tegyünk hozzá őrölt paprikát, sót, borsot, és belezúzzuk fokhagymát.
Addig kell fűszerezni, amíg nyers kolbászillat nem árad a masszából.

Célszerű a káposztát átmosni, lecsöpögtetni, ha nagyon sós vagy nagyon savanyú, akkor néhány óráig hideg vízben áztatni

Töltés előkészítése:

A füstölt szalonnát felkockázva a zsírját kisütjük, a tepertőkockákat benne hagyjuk.
Hozzá tesszük a vöröshagymát apró kockákra vagdalva és üvegesre pirítva.
Majd két marék apró káposztát ráteszünk, kevergetjük, pároljuk.

Utána megszórjuk őrölt paprikával. 5-6 perc múlva a tűzhelyről lehúzzuk.

Betöltés:

A káposztalevelet szétterítjük és késsel kivágjuk a levél vastag erének alsó részét.
A töltelékből gombócot formázunk és beletekerjük a káposzta levélbe.

Az így elkészült burkolt húsgombócokat szépen sorba a fazékba tesszük. Ha egy sor megtelt, apró káposztával letakarjuk és jöhet a következő sor, addig, amíg az előkészített agyagok el nem fogynak.

Főzés

Felöntjük annyi vízzel, hogy káposztát ellepje. Fedő alatt kis-, közepes lángon főzzük mindaddig míg a felszínén meg nem jelenik a paprika színe és ezután főzzük még egy órányit kis lángon!

Az így elkészített káposztát legalább 1 napig hűvösön hagyjuk.

(Több napig eltartható).

Felmelegítve, bő tejfüllel tálaljuk. Ízlés szerint még pékárúval fogyasztjuk.

Válasz

Avar istván üzente 12 éve

Jó hangzik.Most már csak az a kérdés melyiket válasszam,a sárgarépát vagy a sütit ,így ünnep után.)).

Válasz

Avar istván üzente 12 éve

Te vegetáriánus vagy ,Gábor ? -vagy csak ünnep utáni diéta )).

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Sárgarépa - reszelve, citrommal

Hozzávalók:

4 db - 40 dkg friss sárgarépa
1 db citrom

Elkészítés:

A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk s azután sajtreszelőn a répát megreszeljük.

A reszelt répára kifacsarjuk a citromlevet majd a tányéron, tálban összekeverjük.

Azonnal ehető!

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

A citromhéját már a kész krémbe szoktam tenni ,hogy frissebb az ize,én úgy jobban szerem.
2, Megnézed a lábas alját és ha bár nincs alatta víz akkor öntöd rá a pudingos keveréket és azzal addig főzzed ,míg el nem kezd sűrűsödni,csak egy picit kell
sűrűbbnek lennie mint a palacsinta tésztája.Ne ijedj meg ha egy kicsit hígra sikerül mert a keksz úgy is be szívja.Nem egy nagy tragédia ,ha esetleg az alján lesz egy kis lé.Még mindig jobb mint ha nagyon sűrű lenne és nem lenne elég és akkor kemény maradna a keksz.
Tudod én nem szoktam méricskélni mert én mindig találomra csinálok mindent ,midig ami van otthon abból próbálok valamit alakítani.Nézd ha kicsit híg lesz az alját ki nyalod)). Kárba nem vész .
Másodjára már tuti ,hogy olyan lesz amilyenre te szereted.A lényeg az ,hogy előző nap kell megcsinálni.Ha marad ki krém akkor meg azt úgy magában habbal is meg lehet enni !
Majd bele jössz ,mint kutya az ugatásba.....)).
Jó étvágyat !
ui: a mazsolát akkor tedd bele mikor kész a massza.

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Ha igazán különleges, ünnepi ételre vágysz, ám mégsem szeretnél sokat a tűzhely előtt álldogálni, ez a fehérpecsenye garantáltan sikeres lenne akár nálad is.
Például, ha, puha, omlós a hús, és a szaftja mennyei. Köles rizottóval ajánlom!

Hozzávalók (2-3 főre): 6 szelet marha fehérpecsenye (vagy kb. 50-60 dkg egyben), só, bors, olaj, színes bors, 1 dl száraz vörösbor, 2,5 dl leves alaplé, 1 dl tejszín, pár gombatalp szeletelve (vagy 1-2 gombafej szeletelve)


A húsról egy éles kés segítségével távolítsuk el a hártyát. Ez egyrészt nem főne meg, másrészt a sülés során összehúzná a húst.
A fehérpecsenyét szeleteljük kb. 1-1,5 cm vastagságú szeletekre.
Mindkét oldalukat sózzuk, borsozzuk meg.
Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. fél dl olajt, vagy ennek megfelelő zsírt, és dobáljunk bele pár szem színes borsot.
A forró olajban így jól kijön a bors íze.
Majd tegyük bele a forró olajba a hússzeleteket, és mindkét oldalukat hirtelen süssük meg.
Ez azért fontos, hogy a hús kérget kapjon, a húslé pedig benne maradjon a hús belsejébe.
Ezzel a módszerrel egy lépéssel előrébb lehetünk a puha pecsenye eléréséhez.
Ha mindkét oldala kapott már egy kérget, még forrón öntsük hozzá a vörösbort, ami természetesen száraz, majd adjuk hozzá az alaplé felét.
Fedő alatt forraljuk fel, majd takarékon kezdjük el párolni.
A párolási időre nem tudok pontos időt megadni, hiszen ez attól függ, milyen idős a marha (ha nagyon idős volt, akkor kalapot vethetünk rá).
Nekem kb. 1 óra alatt lett puha. Kb. 30 perc eltelte után én még hozzáadtam az alaplé másik felét, és hagytam, hogy puhára főjön a hús.
Amikor már puha a hús, rádobtam a szeletekre vágott gombatalpakat (ez megmaradt a gombás köles rizottó után), majd fedő alatt 5 percig együtt pároltam őket.
Végül ráöntöttem kb. 1 dl tejszínt a szaftra, összerázogattam a serpenyőt, hogy a szaft elegyedjen a tejszínnel.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Ez finomnak tünik de lenne két kérdésem .
1. a citromhéj reszeléket az almához keverem ? Ha igen főzés elött vagy után?
2.meddig kell főzni az almát mert az relativ hogy elfől a lé , sürüségre milyen legyen?

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Imádom a kókuszos sütit.meg a csokisat.Egyébként nem vagyok édes szájú inkább a sós a mindenem .

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Egy nagyon egyszerű sütemény és a lényeg hogy még csak sütni se kell.

Háztartási keksz almával.

1 kg. reszelt alma
3 cs. háztartási keksz
3 cs. vaníliás puding / én krémet szoktam főzni /
3-4 cs. vaníliás cukor
2 ek. cukor
2 ek. mazsola
1 1/ 2. l.tej
2 dc.víz , fél citromhéj.reszelék


Készítés.....

a reszelt almát + 2 dc,vizet felteszem főzni.Addig főzőm míg a levét el nem fővi.
Közben megfőzőm a krémet / édesítés tetszés szerint./

Ha ,puding porból csinálod akkor a 3cs. pudingot + a vaníliás cukrot + a tetszés szerinti cukort / általában 2-3 ek cukor elég / simára kevered egy pici vízben és teszel bele egy késhegynyi sót.A só azé kell mindenféle krémbe ,mert az aromák jobban ki csapodnak és hozzá öntöd a másfél liter tejet.
A kész almára rá öntöd ezt a masszát és addig főződ együtt még be nem sűrűsödik / ne legyen túl sűrű /

Mikor már ez is kész ,akkor egy nagy tálba sorba raksz kekszet,rá a krémből
ezt addig csinálod míg anyagod van.
A lényeg az ,hogy legfelül keksz legyen.
A tetejére meg csinálsz csoki öntettet és be teszed a hűtőbe.

Előző nap kell megcsinálni ,hogy a keksz a masszát be tudja szívni.

Tálaláskor tejszínhab megy rá.!

Nagyon kiadós és gyorsan kész !

Jó étvágyat !

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Ez jó és tényleg olcsó, könnyen elkészíthető.

A kávéfőzet helyett lehet kis tej és kakaópor.

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Gyümölcstálak: vitaminnal, rosttal, ásványi anyagokkal folyadékkal.
(Ősztől- tavaszig) - saját találmány friss gyümölcsökből.

Hozzávalók: (4-6 főre, a nappal bármely szakában)

1 kg narancs - (4 db);
1 kg mandarin;
8 db Kivi - 30-40 dkg;
4 db alma - 80-100 dkg;

+ nassolóknak:

1 db Ananász - 80-100 dkg;
1 db Pomelo - 120 dkg.

Elkészítés:

A friss, vagy maximum 6-7 napja vett gyümölcsöket meghámozzuk.

A narancsot, mandarint gerezdekre bonjuk, a kivit keresztben szeleteljük.

Az meg tisztított ananászt és a pomelot feldaraboljuk (a pomelo áttetsző részei kézzel törhetőek)

Cukorral vagy cukorkivonatokkal nem édesítünk semmit.

Az így előkészített gyümölcsöket tányérra, és /vagy tálakba tesszük.

Azonnal fogyasztható.

Tálalás, szervírozás:

Narancs, mandarin, kivi, alma alma nagyjából 3 lapostányéron együtt.

Ananász és pomelo - külön-külön mintegy 10 cm magas és 20 széles üveg, vagy kerek jénai tálban.

A tálaláshoz süteményes villát, szalvétát és kistányért teszünk.

Megjegyzések:

Ez az összeállítás nem olcsó;

Kimaradhat az ananász és pomelo belőle, amellyel az ár egyharmadát kispórolhatjuk;

A tálalásnál a kivi szeletekkel körbevesszük a narancs, mandarin, almaszeleteket;

Kevesebb fő részére arányosan kevesebb gyümölcs kell;

Az így elkészített Vitamin gyümölcsök, fóliával lefedve 2-4 napig hűvös helyen, esetleg hűtőben tárolva fogyaszthatóak.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

A kedvencem mert egyszerű és aránylag olcsó !!

Kókusz golyó:

Hozzávalók:

1 db tojás
25 dkg darált keksz (én jobban szeretem amit apróra török)
1 főzet kávé
20 dkg vaj (kocka vaj ) felolvasztva
rum aroma
3-4 evőkanál cukor

elkészítése nem is lehetne egyszerűbb :

Az egészet össze dolgozzuk amíg teljesen homogén nem lesz , majd "apró"
golyókat csinálunk belőle és kókusz reszelékbe forgatjuk és kész, szerintem a legjobb akkor ha legalább egy napot vár vele az ember had érjenek össze az ízek " ha kibírja :) "

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Lúdláb szelet

Hozzávalók:

5 tojásból készített piskóta

A krémhez:

30 dkg darált keksz
1 dl kávé
kevés rum vagy aroma
3 ek kakaópor
30 dkg porcukor
25 dkg margarin
a tetejére csokit olvasztunk, melyhez kevés olajat adunk

Elkészítése:
Piskótát sütünk. Ha kihűlt,rákenjük a krémet,amihez a porcukrot,a margarint,a rumot,a kávét a kakaót kikeverjük,végül beleforgatjuk a darált kekszet.A krém tetejére csokimázat kenünk vagy tortabevonót. Ha a máz rádermedt,háromszög alakúra szeleteljük a sütit.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Rakott sült hús zöldségekkel


Hozzávalók:

4 szelet sertéscomb csont nélkül
30 dkg új burgonya
2 db paprika
2 db paradicsom
1 közepes fej vöröshagyma
1 nagy doboz tejföl
20 dkg trappista sajt
só,bors,delikát

Elkészítése:
A burgonya külső héját lekaparjuk,megmossuk, majd 4 felé vágjuk és kivajazott jénaiba tesszük. Rátesszük az apróra vágott paprikát és hagymát. A tetejére ráhelyezzük a vékonyra kivert hús és paradicsomszeleteket. Majd a befűszerezett (só,bors,delikát)tejfölt ráöntjük. Végül jó vastagon megszórjuk sajttal. Majd sütőben kb.1 órát sütjük, akkor van készen,ha sajt már jól rápirult.

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 12 éve

Zita szelet

Hozzávalók:
Tészta: 6 tojássárgája, 6 evőkanál porcukor, 6 evőkanál víz, 2 evőkanál kakaópor, 15 dkg darált dió, 6 evőkanál liszt, 1/2 csomag sütőpor, 6 tojásfehérje kemény habja.
Krém: 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, rum mennyisége ízlés szerint, 35 dkg gesztenyemassza, 1 csomag vaníliás pudingpor, 1 evőkanál liszt, 3 dl tej.
Máz: 15 dkg tortabevonó csokoládé, 5 dkg fehér csokoládé, 2 evőkanál étolaj.
Elkészítés:
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a vizet, a kakaóport, a darált diót, a sütőporral elkevert lisztet és a tojásfehérjék keményre vert habját. A tésztamasszát kétfelé vesszük. 25 × 39 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsiben 2 lapot sütünk.

A krémhez a margarint porcukorral, rummal kikeverjük. Kétfelé vesszük, egyikbe a 35 dkg gesztenyemasszát keverünk, és az alsó lapra kenjük. A vaníliás pudingport, lisztet kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzáadjuk, és felfőzzük. Ha kihűlt, a margarinos krém másik feléhez adjuk. Rákenjük a gesztenyekrémre, és befedjük a másik lappal.
Porcukorral is megszórhatjuk, vagy csokimázzal bevonjuk

Válasz

Hangai Gábor üzente 12 éve

Tisztelt László!

Hamarosan mennek majd a receptek tőlem is. S nagyon bízom a többiektől is!

Válasz

Huszti László üzente 12 éve

Várjuk !!!

Válasz